top of page
Search
  • Writer's pictureNTG 12D2020

Учебно тренировъчни фирми

ДА РАБОТИШ НА ГРАНИЦАТА НА РЕАЛНОСТТА


Стимулирането на предприемачеството е част от ключовите квалификации за все по-динамично променящите се трудови пазари. Моделът на обучение „Учебно-тренировъчна фирма” предлага идеалния инструмент за подпомагане на формирането на предприемаческото поведение.

В Европа тренировъчното предприятие води своето начало от XVII век, когато за първи път се споменава в литературата. Оттогава идеята се разширява, обогатява и доразвива и намира все по-голяма реализация в много страни по света. През 1992 г. България става първата страна в Югоизточна Европа, която започва сътрудничество с Австрия в сферата на икономическото образование.

В България, на 09.02.1994 г., се създава първото в страната учебно предприятие – УТФ „София” ООД във Финансово-стопанската гимназия, гр. София. От тогава до сега тя не е прекъсвала своята дейност. Проектът се разраства бързо и още четири икономически училища се включват в Бургас, Варна, Монтана и Стара Загора.

През 1995 година започва създаването на Националeн център на тренировъчните предприятия. Центърът на учебно-тренировъчните фирми – ЦУТФ е създаден от преподаватели от Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) в София, като целта е обслужване на учебния процес в часовете по учебно-тренировъчна фирма.

Центърът подкрепя създаването на УТФ за обучението на млади хора и офиси за тях, координира работата на вече съществуващи УТФ, подпомага вътрешното и международното сътрудничество. Той симилира всички институции и служби, които имат отношение към регламентирането, координирането, разрешаването и отчитането на дейността на регистрираните в мрежата фирми в България. ЦУТФ поддържа и седем регистъра - Търговски, Регистър БУКТСТАТ, Национален бизнес комуникационен указател, Регистър на учебните институции, в които работят учебни предприятия, Регистър на сертифицираните учебни предприятия и Регистър на сертифицираните обучавани в учебни предприятия, Регистър на учителите - ръководители на тренировъчни фирми.

От 2003 г. ЦУТФ е член на Световната мрежа на учебните предприятия EUROPEN–PENinternational. Центърът поддържа Регистъра на учебните предприятия от България в Световната мрежа EUROPEN, като регулярно въвежда и актуализира информация за работещите у нас учебно-тренировъчни фирми.

В Мрежата на учебно-тренировъчните фирми ежегодно се провеждат учебни търговски изложения. Първият панаир на учебно-тренировъчни фирми у нас е проведен през 1997 г. с участието на осем фирми. До 2019 г. са проведени 22 панаира с международно участие, като интересът и броят на участниците растат с всяка следваща година. Панаирите на УТФ дават възможност на участниците за лични и делови контакти с партньори от страната и чужбина.

Заради пандемията от коронавирус през 2020 г. всички панаири на учебно-тренировъчните фирми по света са отменени. Центърът за учебно-тренировъчни фирми, които са организатори за България, обаче решават да бъдат иновативни и да пренесат панаира в онлайн пространството, като организират онлайн магазин, подобен на всеки друг. Така в рамките на два дни учениците търгуват онлайн стоките, които продават и рекламират, с 26 страни от цял свят.

Национална търговска гимназия – Пловдив и Международен панаир – Пловдив са дългогодишни партньори. Ежегодно учениците от НТГ, Пловдив участват на Международния панаир ТФ Фест. Нашето участие и сътрудничество ще продължи и в бъдеще, защото ние не спираме да работим, да се развиваме и надграждаме, за да сме готови да се справим с всяко ново предизвикателство. Да бъдем творци на един по-добър модел на обществото!


78 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page