top of page
Search
  • Writer's pictureNTG 12D2020

Международен панаир Пловдив

Updated: Apr 14, 2021



НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ИЗЛОЖБЕН ЦЕНТЪР В ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА




Международен панаир Пловдив oрганизира многобраншови и специализирани делови форуми. Той е сред лидерите на изложбената индустрия в Югоизточна Европа. Неговото мото е „Създаваме нови възможности“.

Първото българско земеделско-промишлено изложение се открива на 15 август 1892 г. и продължава 75 дни. Участват изложители от 25 държави в Европа, Америка и Азия, а посетителите са 167 000.

Инициатор за създаването на Първото българско земеделско-промишлено изложение е Григор Начович – значим български политик и държавник, по онова време министър на финансите и на външните работи. Директор на първото изложение е писателят Михалаки Георгиев, който работи като началник на отделението за държавните имоти, горите, земеделието и търговията при Министерството на финансите.

На 28.09.1935 г. Министерският съвет със специална наредба закон признава Пловдивския панаир за единствен в страната със статут на национален, а на 10.12.1936 г. Пловдивският панаир е приет за член на Международната асоциация на изложбената индустрия UFI, най-авторитетната глобална организация в бранша, и получава статут на международен.

Съвременният панаирен комплекс в Пловдив е най-голям в Югоизточна Европа. Той е разположен на 352 000 кв. м площ. Общите изложбени площи са 137 831 кв. м, от които половината са покрити. Пловдивският панаир разполага с 19 многофункционални експозиционни палати, предоставящи възможност да се показват всякакви експонати. Модерен конгресен център предлага 13 зали за семинари и конференции. Целогодишно в панаира се организират и провеждат близо 50 изложбени прояви, в които участват над около 8000 изложители от 60 страни.

Най-големите изложения:

МЕЖДУНАРОДЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПАНАИР - включва пет специализирани изложби:

  • АУТО СИТИ ПЛОВДИВ – автомобили, транспорт, оборудване;

  • ЕНЕКО – енергетика, екология, химия, управление на водите;

  • ИНФОТЕХ – информационни и дигитални технологии;

  • МАШИНОСТРОЕНЕ – машини, технологии, роботика, автоматизация;

  • СТРОЙТЕХ – за строителна техника, електротехника, инструменти, материали, технологии.

АГРА – Международна селскостопанска изложба.

ВИНАРИЯ – Международна изложба за лозарство и винарство.

ФУДТЕХ – Международна изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии.

ХЕМУС – Международна изложба за отбранителна техника и антитероризъм.

ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ – международна изложба за ловен, риболовен и екотуризъм, опазване на околната среда, зелена икономика.

МЕДИКУС, ДЕНТО, ГАЛЕНИЯ – Международна изложба за медицина, стоматология и фармация.

Уникални изложбени прояви:

  • Мегафорум за агробизнес, вино и храни – единствен на Балканите, включва четири специализирани изложби;

  • Европейски форум за социално предприемачество – единствен в Европейския съюз, обединява панаир на кооперации от социалната икономика и международни конференции;

  • Международен панаир „Млад предприемач“ – представя тренировъчни фирми на ученици и студенти, свързва образованието и бизнеса.

Международен панаир Пловдив организира и е домакин на изложбени прояви, представящи широк спектър от браншове и покриващи всички основни пазари; на обществени, културни и спортни мероприятия, организирани от държавни институции и неправителствени организации. Той е предпочитано място заради модерната база и високото ниво на услугите, които предоставя.

13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page